De rol van mondgezondheid in de ouderengeneeskunde
Dr. Gert-Jan van der Putten, specialist ouderengeneeskunde, beantwoordt 12 vragen over mondgezondheid bij ouderen.
Wat is het verschil tussen een specialist ouderengeneeskunde en een geriater?
Gert-Jan legt uit dat een specialist ouderengeneeskunde zich voornamelijk richt op verpleeghuizen, ziekenhuizen en de eerstelijnszorg, terwijl een geriater voornamelijk in het ziekenhuis werkt. Beide specialisten werken echter samen in multidisciplinaire teams.
Is mondgezondheid een aandachtspunt in de ouderengeneeskunde?
Gert-Jan benadrukt het belang van een goede mondgezondheid voor de algehele gezondheid en welzijn van ouderen. Hij wijst op het belang van regelmatige controles en aandacht voor mondproblemen.
Is het nog wel nodig om op latere leeftijd naar de tandarts te gaan?
Gert-Jan legt uit dat het ook op latere leeftijd essentieel is om regelmatig de tandarts te bezoeken, vooral bij kwetsbare ouderen. Hij benadrukt de impact van veranderingen in het gebit en de mondgezondheid op de algehele gezondheid.
En hoe zit dat met een prothese/kunstgebit? Moet je ook met een kunstgebit ook elke half jaar naar de tandarts?
Gert-Jan adviseert jaarlijkse controles voor mensen met een prothese of kunstgebit om de conditie van het kaakbot en tandvlees te controleren.
Mensen die erg ziek zijn of dementie hebben kunnen het tandenpoetsen weigeren
Gert-Jan benadrukt het belang van het begrijpen en aanpakken van redenen achter het weigeren van mondzorg bij zieke of demente patiënten.
Hoe belangrijk is het om mondproblemen te verzorgen?
Gert-Jan wijst op het belang van goede mondverzorging, aangezien mondproblemen ernstige gevolgen kunnen hebben voor de gezondheid en het welzijn van ouderen.
Hoe kan een mantelzorger of zorgverlener ondersteunen bij mondhygiëne?
Gert-Jan benadrukt het belang van waardigheid en geduld bij het ondersteunen van patiënten bij mondhygiëne, evenals het betrekken van familieleden en mantelzorgers.
Ziet u tijdgebrek in de zorgverlening waardoor mondhygiëne onder druk komt te staan? Ziet u daar gevolgen van?
Gert-Jan benadrukt dat tijdgebrek in de zorg kan leiden tot verwaarlozing van mondzorg, met mogelijke negatieve gevolgen voor de mondgezondheid van patiënten.
Er is steeds meer bekend over de relatie tussen mondgezondheid en welvaartsziekten
Gert-Jan legt uit dat een goede mondgezondheid essentieel is voor het voorkomen van welvaartsziekten en het behoud van functionaliteit en waardigheid bij ouderen.
Heeft u een advies om de mondzorg voor ouderen te verbeteren?
Gert-Jan pleit voor een nauwere samenwerking tussen huisartsen en tandartsen, waarbij de tandarts de zorg kan aanpassen aan medische aandoeningen van de patiënt en vroegtijdige signalen kan opmerken.
Heeft u een advies voor de bezoekers van Tandarts.nl?
Gert-Jan adviseert bezoekers om regelmatig naar de tandarts en mondhygiënist te gaan, ook op latere leeftijd, om mondproblemen te voorkomen en de mondgezondheid te behouden.